Savetovalište o odgovornom vlasništvu povodom 4. Oktobra, Svetskog dana životinja

Povodom Svetskog dana životinja 4. oktobra udruženja građana LINK PLUS i Kinološka akademijadr Ana BatrićevićFelinološko društvo Le PETit,Škola AportGoat i Kinološko sportski klub Agility Bečmen organizuju SAVETOVALIŠTE O ODGOVORNOM VLASNIŠTVU, u pet friendly kafiću ZUMBUL u Kosovskoj 35 u Beogradu, od 18 do 20 sati.

Svetski dan zivotinja 2013

Proteklu deceniju u Srbiji obeležilo je usvajanje modernih propisa u oblasti veterinarstva i dobrobiti životinja i podizanje svesti građana o potrebama životinja, bilo da se radi o kućnim ljubimcima, farmskim životinjama i životinjama koje se uzgajaju zbog krzna, divljim i oglednim životinjama. Patnja životinja u velikoj meri je posledica neodgovornog odnosa ljudi prema njima, ali i nepoštovanja propisa koji ih štite. Ubijanje i zlostavljanje životinja i druga dela koja dovode do životinjskih žrtava spadaju u krivična dela protiv životne sredine.

Svetski dan zivotinja

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine u Firenci na Svetskom kongresu prijatelja životinja. Njegovim obeležavanjem promoviše se zaštita dobrobiti životinja, ukazuje se na njihovu patnju, a i ove godine mnoga udruženja u Srbiji organizovaće različite manifestacije da bi upozorile na povezanost ljudi, životinja i prirode, neophodnost sprovođenja propisa i sankcionisanja pojedinaca koji svojim ponašanjem ugrožavaju društvo u celini.

Savetovalište o odgovornom vlasništvu biće prilika za sve vlasnike pasa i mačaka, kao i osobe koje tek nameravaju da nabave kućne ljubimce da dobiju sve savete u vezi sa propisima kojima je regulisano držanje životinja, o nezi i ishrani pasa i mačaka, savete veterinara. Ove godine naglasak je na socijalizaciji pasa i prevenciji ujeda jer nam se sve više građana obraća zbog različitih problema u vezi sa ponašanjem pasa. Građani koji žele da usvoje kućnog ljubimca, imaće priliku da saznaju više o psima i macama koji čekaju novi dom. ZUMBUL je od svog nastanka pet friendly, vrata ovog kafića su i 4. oktobra otvorena za vaše ljubimce.

wad_logo_Serbian

Povodom Svetskog dana životinja dr Ana Batrićević napisala je članak “SVETSKI DAN ŽIVOTINJA – POVOD ZA RAZMIŠLJANJE O ŽELJAMA I STVARNOSTI“„Svetski dan životinja predstavlja priliku da se podsetimo svoje odgovornosti prema životinjama – dužnosti koju prema njima imamo kako na osnovu moralnih normi, tako i u skladu sa pravnim propisima i to ne samo kao vlasnici, već kao članovi društva koje se javno deklarisalo kao humano, demokratsko i napredno“. http://link-plus.org.uk/Re%C4%8Dstru%C4%8Dnjaka.html